Cloaking Nedir?
İçindekiler
Cloaking, arama motorlarına sunulan içeriği kullanıcıya gösterilen içerikten farklı şekilde sunan bir SEO yöntemidir. Türkçesi gizli, örtülü anlamına gelen cloaking eyleminde amaç, bir bilgiyi bilinçli bir şekilde saklamaktır. Arama motoru botlarına, optimize edilmiş, özel hazırlanmış, hızlı yüklenen, anahtar kelime dağılımına ve daha birçok SEO faktörüne dikkat edilmiş içerik gösterilir. Genellikle görsellerden uzak, uzun yazılardan oluşan içeriklerle karşılaşılır çünkü bu taktik ile arama motoru botlarını manipüle ederek sıralama yükseltmek hedeflenir. Black Hat SEO alanındaki taktiklerden olan bu eylem, günümüzde pek kalmasa da görüldüğü takdirde arama motoru tarafından cezalandırılan bir yöntemdir. Elbette içeriğin devamında belirttiğimiz üzere bu yöntem, Google’ın onayladığı üzere, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanılıyorsa aykırı bir durum yoktur ve kullanılmasında fayda vardır.
Bu içerikte cloaking yönteminin çeşitlerinden bahsedeceğim. “Google Cezalarının Nedenleri ve Çözümleri” başlıklı içerikte cloaking gibi Black Hat SEO cezalarından bahsettim. İçeriğe göz atarak tehditlere karşı önlem alabilir ve sıralamanızı koruyabilirsiniz. Gelin cloaking yöntemlerine ve nasıl yapıldığına göz atalım.
Cloaking Nasıl Yapılır?
Cloaking uygulanan sayfalar, arama motoru botlarını manipüle edebilmek amacıyla tasarlandığından dolayı ziyaretçiler için estetik bir tasarım kaygısı gütmez. Web sitelerinde sıkıştırmalar da kullanılsa görseller belli bir yer kaplar. Gizlenen sayfalarda böyle bir amaç yoktur, bundan dolayı uzun ve sadece yazıdan oluşan içerikleri paylaşmakta sakınca görmezler. Arama motoru botları, bu sayfalarda gereksiz kod satırı, yüksek boyutlu görsel gibi SEO çalışmalarını olumsuz etkileyecek faktörler görmediğinden, sayfayı arama sonuçlarında en üst sıraya koyma eğiliminde olur. Elbette Black Hat SEO taktiklerinden olan bu gizlenme yöntemi, bir süre sonra Google, Yandex, Bing gibi birçok arama motoru tarafından fark edilerek engelleyici ve caydırıcı cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep oldu.
Google Yorumu
Google, cloaking yönteminin üst sıralamalar elde etmek yerine kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yapılıyorsa, bir sorun yaratmayacağını açıkladı. Farklı kullanıcılara farklı içerik sunmak, her zaman aykırı bir eylem değildir. Bu içerik gizlemenin bazı avantajları vardır. Örneğin:
- Kullanıcının IP adresine göre doğru dil sürümünün otomatik olarak sunulması.
- Mobil kullanıcılara masaüstü kullanıcılarına göre farklı bir sürüm sunmak
Cloaking Yöntemleri
User-Agent Cloaking
User-Agent, bir tarayıcının veya botun kendisini tanımladığı bilgidir. User Agent, bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde kullandığınız tarayıcı aracılığıyla konum, cihaz, IP adresi gibi verilerin toplanmasını sağlar. Web sitesini ziyaret edenin arama botu (crawler) olduğu tespit edilirse, özel olarak optimize edilen gizlenmiş içerik sunulur. Web sitesi sunucuları gelen HTTP isteklerinin “User-Agent” başlığını kontrol eder. Bu kontrole göre ziyaretçilere ve arama motoru botlarına farklı içerikler gösterilir.
IP Based Cloaking
İnterneti kullanan bir cihazın muhakkak IP adresi bulunacağını biliyoruz. Bu yöntemde kullanıcılar arama sonuçlarındaki yüksek performansa sahip bir sayfa üzerinden istenen sayfaya yönlendirilebilmektedir. Bu işlemi yapabilmek için sunucu tarafından sunulan panelde DNS Reverse özelliği kullanılır ve .htaccess dosyasına bir yönlendirme eklenir. En çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bir IP adresine gelen teklif diğer IP adresinde görünmeyebilir. Adreslere göre farklı içeriklere ulaşılmasıyla meydana gelir.
JavaScript Cloaking
Arama motorları genellikle web sitesinden JavaScript’leri devre dışı bırakarak tarama yaparlar. Sayfayı ziyaret eden kullanıcının tarayıcısında JavaScript etkin ise içerik gösterilirken JavaScript’in etkin olmadığı ziyaretçilere gizlenmiş içerik sunulabilir. Yani bu yöntemde, web sitesi isteği alan sunucu, JavaScript kullanarak tarayıcıda çalışan kodlar aracılığıyla kullanıcı ve arama motoru botu türlerini ayırt eder. Bu sayede JavaScript kullanan kullanıcıya farklı, arama botlarına ve JavaScript kullanmayan kullanıcıya farklı içerik gösterilebilir.
Referrer Cloaking
Bu yöntem ile sayfa ziyaretçilerinin HTTP_REFERER başlığı kontrol edilir ve sonuca göre gizlenmiş ya da gizlenmemiş içerik gösterilir. Web sitesi sahibi, gelen trafik kaynağına bağlı olarak içerik değiştirilebilir. Örneğin organik arama sonucunda siteyi ziyaret eden kullanıcıya gösterilen içerik ile sosyal medyadan gelen kullanıcıya gösterilen içerik farklıdır.
HTTP Accept-Language Header Cloaking
Bu yöntemde, kullanıcının tarayıcısının “Accept-Language” başlığı kontrol edilir. Bu başlık bir arama motoruna aitse, sayfadaki gizlenmiş içerik görüntülenebilir. Sayfayı ziyaret eden sıradan bir ziyaretçiyse, içerik gizlenir.
Cloaking Tekniğinin Kullanılabilirliği
Arama motorları, ziyaretçiler için en faydalı bilgiyi filtrelemeye çalışırlar. Sayfa hızı, anahtar kelime kalitesi, çoklu cihaz uyumu (masaüstü, mobil, tablet…) gibi birçok SEO faktörünü göz önünde bulundurarak belirli siteleri sonuç sayfasında üst sıralarda tutarlar. Cloaking’in avantajları arasında daha yüksek organik trafik, daha iyi dönüşüm oranları ve daha fazla satış potansiyeli bulunur. Ancak, bu yöntem aynı zamanda bazı potansiyel riskler de taşımaktadır. Google Cloaking yöntemini yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanıldığında kabul edebileceğini açıklamıştı. Üst sıralama için yapılan, kısa süreli başarı hedefleyen ve kesinliği olmayan bazı yöntemler fark edildiği takdirde Google tarafından çeşitli cezalandırmalar ile sonuçlanabilir. Bu cezalar, sitenizin ilk sayfalarda gözükmemesini sağlamakla kalmayarak tamamen dizinden kaldırılmasına da sebep olabilir. Bu teknik, Black Hat SEO taktikleri içerisinde yer aldığından, arama motorlarını manipüle ederek ziyaretçiyi aldatmaya yönelik bir sıralama yükseltme kaygısıyla kullanıldığından dolayı tercih edilmemelidir.
Doğru SEO Analizi
Sitenizin SEO çalışmaları bir süreç içerisinde ilerler. Kısa vadede sonuç elde etmek birçok web sitesi sahibinin hedefi olsa da, önemli olan sağlam adımlar atarak çalışmalarınızı ince eleyip sık dokuyarak tamamlamanızdır. Bu tarz yöntemlere başvurmadan, SEO çalışmalarınızın kapsadığı her faktörü optimize ederek de iyi sıralamalar elde edebilir, başarılarınızın sonucunu yükselen organik trafik ya da satışlarla görebilirsiniz. Bir SEO ajansıyla anlaştıysanız ve siteniz için zararlı olan bu yöntemleri kullandığını fark ederseniz, herhangi bir ceza durumunda emeklerinizin boşa gitmemesi için bunun kaldırılmasını talep etmelisiniz. Bazı SEO ajansları hızlı çözümler sunabilmek için Black Hat SEO yöntemlerine başvurabilirler.
Bize Ulaşın
Aldığınız hizmetin şeffaflığı ve süreçten haberdar olmanız en önemli ilkelerdendir. Sitenizde sağlıklı bir yükselme görebilmeniz için manipülasyondan uzak, “doğru” SEO yöntemlerine başvurmanız gerekir. SEO danışmanlığı hizmetlerimize göz atıp, siteniz için uygun olanı seçerek şeffaf ve kesin sonuç veren danışmanlık süreçlerimizden yararlanabilirsiniz.