Skip links
CDN Nedir ve Neden Gereklidir

CDN Nedir ve Neden Önemlidir?

CDN (Content Delivery Network) Nedir?

İçerik dağıtım ağı (Content Delivery Network) anlamına gelen CDN, bir web sitesine erişmek isteyen kullanıcılara en yakın sunucu üzerinden hızlı hizmet veren bir sistemdir. Ek olarak web sitelerini saldırılara karşı korusa da, temel özelliği hız sağlamaktır. Coğrafi yakınlıklarına göre konumlanmış bu sunucular, site ziyaretçilerine en hızlı internet sitesi içeriklerini sunmayı hedefler. İnternet sitesi hızı, bir ziyaretçinin sayfanızda geçirdiği sürede oldukça ayırt edici bir etkendir. Bir meta başlık ve açıklama nasıl ilgi çekerek ziyaretçiyi sayfanıza yönlendiriyorsa, yavaş bir sayfa da ilgiyi aynı hızla dağıtır. Sayfanızın tasarımı, kaliteli içerikleriniz, ilgili anahtar kelimeleriniz ne kadar özenle seçilmiş olursa olsun, sayfanız hızlı olmadığı ve ziyaretçi göremediği sürece bunların hiçbirinin bir önemi kalmaz. İşte Content Delivery Network bu noktada devreye girer. Site ile okuyucu arası mesafeyi kısaltarak insanlara hızlı ve etkili bir deneyim sunar.

 

CDN Nedir

Content Delivery Network Neden Önemlidir?

Bir web sitesi sahibiyseniz, bir konumda bulunan tek bir sunucudan yayın yaparsınız. Burada site ziyaretçilerinizin hangi coğrafi konumlardan oldukları oldukça önemlidir. Uluslararası bir hedef ya da potansiyel kitleniz varsa, içerik dağıtım ağı hizmeti almanız şarttır. Türkiye’de yer alan sunucunuzdan dolayı, siteniz yurt dışındaki ziyaretçilerinize düşük hızda sunulur. Ancak Content Delivery Network hizmetinden yararlandığınızda sitenizi ziyaret eden insanlar kendi bölgelerine yakın olan sunucudan hizmet alır. Bu şekilde kuşkusuz daha kaliteli ve hızlı bir kullanıcı deneyimi yaşarlar.

1- SEO Etkisi

♦ Web sitenizin hızı SEO çalışmalarında oldukça önemli bir kriterdir. Siteniz ne kadar hızlıysa, arama motoru sonuç sayfası (SERP) bölümünde o kadar üst sıralarda olma fırsatı yakalarsınız.  

♦ Siteniz çeşitli özel günlerde güncellenir. Bu özel günlerde site trafiğinizde olan dalgalanmayı optimize ederek hız kesmeden hizmetin verilmesine olanak sağlar.

♦ CDN kullanmanız, rekabet üstünlüğüne sahip olmanızı sağlar. Nasıl mı? Farklı coğrafi bölgelerden iyi bir trafik almanız yeterli.

2- Trafik Yoğunluğunu Yönetmek

 Özel günler için önceden optimize edilerek hazırlanan siteleriniz, bu dönemlerde çok daha yüksek trafik alır. Content Delivery Network hizmeti, bu trafiği farklı sunuculara dağıtır (Load Balancing). Bu sayede Load Balancing ile yavaşlama ve ana sunucuya yüklenme sorunları ortadan kalkar. 

3- Yüksek Güvenlik

Content Delivery Network hizmeti kullanırken DNS’leri CDN hizmetine almamız gerekir. Bu eylem, oluşabilecek DDOS saldırılarına karşı, güvenlik sertifikalarında sürekli iyileştirmeler yapan Content Delivery Network hizmetleri tarafından koruma sağlanacağını ifade eder.

4- Ana Sunucuların Yükünü Hafifletmek

Content Delivery Network, web sitenize gelen trafik yoğunluğunu mevcut bandınız kaldıramayabilir. Dolayısıyla daha geniş bir banda ihtiyaç duyarsınız. Content Delivery Network hizmeti ana sunucunun yükünü hafifleteceğinden sizi bu tarz bir maliyetten kurtaracaktır.

CDN'nin En Etkili Olduğu Sektörler

CDN’ler, özellikle büyük veri akışı gerektiren veya dünya genelinde kullanıcı kitlesine hizmet veren her türlü web sitesi ve uygulama için faydalıdır. Bu nedenle, çeşitli sektörlerdeki birçok farklı kuruluş ve işletme Content Delivery Network hizmetini kullanmaktadır. Genel hatlarıyla bu hizmetten en çok yararlanan gruplar ve sebepleri: 

E- Ticaret: 

E-Ticaret sitelerinde yüklenen çok sayıda verinin hızı, ziyaretçilerde iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmalıdır. 

Medya ve Eğlence: 

Video paylaşım, yayın siteleri başta olmak üzere video ve müzik içeriğine sahip platformlar CDN’leri oldukça sık kullanırlar. 

Haber Siteleri: 

Bu tarz sitelerin, trafik iniş çıkışlarında dahi gerek görsel gerek metin olarak güncel ve hızlı bir yayın sağlaması şarttır. 

Seminer ve Eğitim Platformları: 

Bu tarz web seminerleri ve eğitim platformları yüksek verilere ev sahipliği yaptığından yayında problem olmaması için CND elzemdir.

Oyun Sektörü: 

Özellikle canlı oyunlarda yavaşlama problemleri insanları oyundan kolayca soğutabiliyor. Yüksek hızda düşük gecikme ile çalışmalarını sağlamak adına CDN’lerin kullanımları epey yaygındır. 

Sağlık Hizmetleri: 

Telemedicine (Uzaktan Sağlık Hizmetleri) ve tıbbi görüntüleme platformları, büyük veri dosyalarını olabildiğince hızlı ve güvenilir şekilde iletmek adına CDN’leri kullanır.

Devlet ve Eğitim Kurumları: 

Web sitelerinden halk ve öğrencilerin kolayca yararlanabilmesi için CDN’ler kullanılır. Bu şekilde ‘yığılmalar’ önlenir. İnsanlar işlerini daha pratik ve güvenilir bir şekilde halledebilir. 

CDN Nerelerde Kullanılır?

3 Ücretsiz CDN Hizmeti

Cloudflare: İstanbul’da bulunan veri merkeziyle birlikte Türkiye dahil, 200’ün üzerinde ülkede sunucu barındıran bu popüler Content Delivery Network  hizmeti, temel güvenlik özellikleri içeren ücretsiz bir seviye sunar. Dünya genelinde birçok veri merkezi sunarak CDN denildiğinde ilk akla gelenlerdendir. Oldukça hızlı ve güvenilirdir. 
 
Incapsula: Popülerliğini koruyan bir diğer ücretsiz CDN hizmeti olan bulut tabanlı güvenlik sağlayıcı Incapsula’dır. Imperva tarafından geliştirilen bu hizmetin ücretsiz CDN planı blog yazarları tarafından tercih edilir. Ücretsiz özelliğinde de spam bot ve yorumlara karşı koruma mevcuttur. Ek olarak resim optimizasyonu ve önbellekleme özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.

Netlify: Web siteleri ve uygulamalar için CDN ve barındırma hizmeti sunar. Sunduğu ücretsiz seviyede sürekli dağıtım (CI/CD) özellikleri mevcuttur. 

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp