Hosting Hizmeti
İçindekiler
Bilgisayarlarınız içerisinde verilerinizi saklamak için bir depolama alanı gerekir. Böylece bir çalışma yaptığınızda dosyayı bilgisayara kaydetmiş olduğunuzdan dolayı daha sonra erişebilirsiniz. Aynı durum web sitesi kurulumunda da gereklidir. Web sitenizde yer alan dosyaların depolanması adına 7/24 hizmet veren bir sunucuya ihtiyaç duyarsınız. Bu sisteme “hosting” denir. Hosting, web sitelerinin kesintisiz hizmet vermesini sağlar. İnternet sitelerinin her birini disk üzerinde barınan birer dosya gibi düşünmeniz isabetli olacaktır. Dosya, devamlı açık ve erişilebilir olduğu depolama aygıtının üzerinde olmalıdır. Bu depolama aygıtı server olarak bilinir. Serverlar, kullanıcılar için günün her saati internet sitesini erişebilir kılarlar. Hosting hizmeti bu sunucular ile dosyaların barındırma, dağıtılma ve depolanma hizmetine verilen genel isimdir.
Ziyaretçilerin 7/24 ulaşabileceği bir web sitesi oluşturma fikriniz varsa, mutlaka hosting hizmetine başvurmanız gerekir. Kişisel bilgisayarlar, yeterli bant genişliğine sahip olmasına ek olarak kullanıcılar tarafından gelen ağ isteklerini karşılayabilecek performansta ve 7/24 açık olamayacağından hosting firmaları gereklidir. Çünkü bu özellikleri sağlayan kişisel bilgisayarlar kullanmak pratik ve ekonomik olmayacaktır.
Hosting Amacı Nedir?
Web siteniz içerisindeki verilerin (yazı ya da görsel içerik, dosyalar, sitenin yayınlanması için gerekli olan veriler vb.) hosting hesabında saklanmasını sağlar. Böylece ziyaretçiler arama motoruna isminizi yazdığında, sitenizin dosyalarının barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabı olmadan sitenizin yayınlanması mümkün değildir.
Hosting Türleri Nelerdir?
Web sitelerinin birbirinden farklı kullanım amaçları vardır. Bu kullanım amaçlarına göre de farklı hosting hizmetlerine ihtiyaç duyulur. Bu hizmet, siteniz için gereken kaynak boyutu, sunucunun kullandığı işletim sistemi gibi faktörler açısından farklılaşma gösterir.
Örneğin e-ticaret siteleri için daha kapsamlı bir sisteme ihtiyaç duyulacağından bulut sunucu sistemi tercih edilirken, WordPress tabanlı bir web sitesi için WordPress hosting hizmeti tercih edilir. Kişisel blog gibi siteler için de paylaşımlı bir hosting hizmetine ihtiyaç duyulur. Şimdi kullanım alanlarına göre tercih edilen farklı hosting hizmetlerinden bahsedeceğim.
Kullanılan İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri
Web sunucuları da tıpkı evinizdeki kişisel bilgisayarınızda olduğu gibi bir işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi mevcuttur.
Linux Hosting
• Linux işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür.
• Genellikle PHP, Perl, Python ve Ruby gibi açık kaynaklı programlama dillerini destekler.
• Terminal tabanlı bir geliştirme ortamına odaklanır. SSH erişimi daha yaygındır.
• MySQL, PostgreSQL gibi açık kaynaklı veritabanlarına odaklanır.
• Genellikle açık kaynaklı web uygulamaları ve CMS’lerle uyumludur.
Windows Hosting
• Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür.
• ASP.NET, .NET, VBScript gibi Microsoft teknolojileri ile uyumlu olan programlama dillerine odaklanır.
• Grafik arayüzlü bir geliştirme ortamına odaklanır. RDP (Remote Desktop Protocol) erişimi daha sık kullanılır.
• MSSQL, Microsoft Access gibi Microsoft veri tabanlarına öncelik verir.
• Microsoft tabanlı uygulamalar ve ASP.NET projeleri için daha uygundur.
Sonuç olarak kullandığınız hosting hizmeti kullanılacak olan teknolojilere bağlıdır. Eğer web siteniz PHP veya Ruby gibi açık kaynaklı teknolojilerle geliştirildiyse, Linux Hosting tercih edilebilir. Ancak, ASP.NET veya MSSQL kullanıyorsanız, Windows Hosting daha uygun olabilir.
Paylaşım Türüne Göre Hosting Türleri
Paylaşımlı Hosting (Shared Web Hosting)
Bu hosting türünde bir sunucu, birçok farklı web sitesini üzerinde barındırır. Kaynaklar paylaşıldığından dolayı trafik artışlarına ve diğer sitelerin performanslarına bağlı olarak değişen bir performans seviyesine sahiptir. Düşük maliyetinden dolayı genellikle küçük işletmeler ve kişisel web siteleri tarafından çok tercih edilir.
Fiziksel Sunucu (Dedicated Server)
Barındırma hizmetleri arasındaki en büyük ve güçlü hizmettir. Bu güçlü fiziksel sunucu ile siteniz olabilecek en hızlı şekilde çalışır. Bir müşteriye tamamen tahsis edilmiş fiziksel bir sunucu sağlar. Maksimum performans ve özelleştirme imkânı sunar. Genellikle büyük kurumsal web siteleri, e-ticaret platformları veya uygulamalar tarafından tercih edilir.
VDS (Virtual Dedicated Server)
Türkçe’de “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” anlamına gelir. VDS, bir fiziksel sunucunun çeşitli programlarla birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına imkân tanır. Bir sunucudaki VDS hesaplarının bazıları Linux kullanırken bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir. VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları her VDS için ayrı ayrı atanır.
VPS Hosting (Virtual Private Server Hosting)
İngilizce’den dilimize “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde çevrilebilir. Bir fiziksel sunucu üzerinde sanal bir özel sunucu sağlar. VDS’den farklı olarak VPS’de sunucu kaynakları ortak kullanılır. Paylaşılan hostinge göre daha yüksek performans, kontrol ve kaynak sunar. Orta ölçekli işletmeler ve daha büyük web siteleri için uygundur.
Diğer Hosting Türleri
WordPress Hosting
Dünya üzerinde en fazla kullanılan içerik yönetim sistemi ve blog oluşturma araçlarından biri olan WordPress’i kullanıyorsanız, WordPress hosting hizmetini de kullanıyor olmalısınız. WordPress’e özel olarak tasarlanmış performans ve güvenlik avantajları sunan bir hizmettir. Linux tabanlı sunucular üzerinden tahsis edilir. Bu hosting paketinde sitenizi daha kullanışlı kılacak uygulama ve temalar standart olarak yüklüdür. WordPress yazılımında oluşacak güncellemeler otomatik olarak alınır. Depolama alanı için SSD kullanılır. Ziyaretçiler içeriklere daha hızlı erişim sağlar.
WordPress hosting paketlerinde hosting panel erişimi olmadığından, WordPress dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde WP-CLI eklentisi kullanılır. Bu eklenti sayesinde admin panelinde oluşan komutla tema, eklenti, sistem dosyaları vb. düzenlemeler yapılabilir.
WordPress Hosting Dezavantajları
Sitenizi WordPress dışında farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, öncelikle hosting işlemini değiştirmeniz gerekir.
Sunucu erişimi olmadığı için, sunucunuz üzerinde ihtiyacınız olabilecek optimizasyonları yapmanıza olanak tanımaz.
Cloud (Bulut) Hosting
Bazı e-ticaret siteleri gibi daha fazla işlemci, hafıza ve disk alanı kaplayan yüksek trafikli sitelerde kullanılır. Sunucu kaynakları, bir panel üzerinden artırılabilir ya da azaltılabilir. Sistem kaynaklarıyla ilgili ihtiyaç değişikliklerinizde fiziksel bir server değişimi yapmanız gerekmez. Bulut sunuculardaki donanım arızaları, sitenizin sorun giderilene kadar kapalı kalmasına dolayısıyla olumsuz etkilenmesine sebep olmaz.
Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, en yakın konumda bulunan server üzerinden ziyaret gerçekleştirir. Bu sayede sitenin erişim hızı yüksek olur. Günümüzde VPS paketlerinde de bulut sunucu tercih edilmektedir. Bulut sunucuların neredeyse tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular SSD ile oluşturulana göre daha yavaş kalır.
Hangi Hosting Firmasını Seçmelisiniz?
Elbette hosting firması seçerken web sitenizin gereksinimlerine öncelik vermelisiniz. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta da her sektörde hizmetin bir ortalama fiyatı olduğudur. Yeni hosting hizmeti vermeye başlayan firmalara düşük maliyetinden dolayı şans vermek isteyebilirsiniz. Ancak bu firmaların çoğu hedefledikleri müşteri sayısına ulaşamayıp sektörden çekildiklerinde sitenizin dosyalarına ulaşamayabilirsiniz. Bu sebeple hosting firması seçerken düşük maliyete öncelik vermeden önce seçtiğiniz firmanın sektördeki varlığını ve referanslarını önemseyin. Aynı zamanda sitenizin 7/24 aktif ve ulaşılabilir olması gerektiğini unutmayın. Dolayısıyla mesai saatleri dışında bir problemle karşılaşırsanız firmanın bu konuya nasıl bir çözüm getireceği bilgisini de firma seçerken dikkate almalısınız.
Hosting ile Hangi Hizmetler Alınabilir?
Domain Kaydı
Hosting firmalarının sağladığı hizmetlerden biri de domain adresi seçip tescil ettirerek internet üzerinde kullanmanızı sağlamaktır. Domain Kaydı, internet üzerinde bir web sitesine erişim sağlamak için kullanılan bir adın tescil edilmesiyle oluşur. Domain, bir web sitesinin benzersiz adresini temsil eder. Genellikle yıllık ödemelerle gerçekleşen bu kayıt, süre sona erdiğinde ya yenilenir ya da başkasının almasına izin verilir.
SSL Sertifikası
SSL Sertifikası, web sitenizin güvenliğini artırır. Ziyaretçiler ile siteler arası bir güvenlik köprüsü kurarlar. Üstelik Google da site ve ziyaretçilerin güvenliğini düşünerek, SSL Sertifikasına sahip olan siteleri ön planda tutacağını belirtiyor. Bu sertifika, sitenizi “HTTPS” protokolü üzerinden erişilebilir kılar ve kullanıcıların verilerini şifreleyerek güvenli bir bağlantı sağlar. Özellikle sitenizde alışveriş gerçekleşiyorsa, örneğin bir e-ticaret sitesiyseniz mutlaka SSL sertifikasına ihtiyacını vardır. Hem sanalpos sağlanan banka hem de ziyaretçileriniz açısından 1-2 yıllık alınabilen SSL sertifikaları iyi bir güvencedir.
Mail Hosting
Mail hosting, kurumsal firmaların kendi siteleri üzerinden şirket içi veya kurumsal yazışmalar için kullandıkları e-posta hesaplarının depolanmasına yönelik sunulan hizmettir. Kurumlara kendi alan adları uzantılı mail adresleri sunulur. Böylece daha güvenli ve sağlıklı bir iletişim kurulabilir.
Hosting Hizmeti Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hızlı Web Sayfası
Bir web sayfasına arama, reklam kampanyası gibi birçok alandan ulaşıyor olabilirsiniz. Bu sayfaya ulaşırken bir başlık, açıklama veya farklı bir faktör size hitap etmiş olmalıdır. Bu adımları geçerek web sitesine ulaştığınız anda sayfanın yavaş açılması sabrınızı tüketebilir ve sayfadan çıkabilirsiniz. Ziyaretçi olarak kullanıcı deneyiminizi olumsuz etkileyecek bu eylem, web sitesi sahibinin de SEO çalışmalarını olumsuz etkileyecektir. Başlık, açıklama, kampanya gibi adımları atladıktan sonra sayfa hızından dolayı hedef ya da potansiyel kitlesinden birini kaçırması oldukça büyük bir sorundur. İşte bu nedenle web siteniz 7/24 ulaşılabilir ve son derece hızlı olmalıdır. Hosting hizmeti alırken daha az site barındırılan, sitenize daha fazla sunucu kaynakları atanmış ve özel olarak sunucu geliştirmeleri yapılmış sunuculardan hizmet alıyor olduğunuza emin olun. Ziyaretçilerinizin deneyimlerini iyileştirin ve sitenizi daima erişilebilir kılın.
Teknik Destek
7/24 Erişilebilir, hızlı ve etkili teknik destek sunan bir hosting firması seçmek oldukça önemlidir. Siteniz 7/24 aktif ve ulaşılabilir olacağından mesai dışı sorunların çözümüne firmanın nasıl yaklaşılacağı konusunda bilgili olmanız gerekir. Yalnızca sunucu taraflı sıkıntılarda değil, yerine göre web sitenizdeki uygulama hatalarında bile size yardımcı olabilen firmalar ile anlaşmanız önemlidir.
Web Sitesi Güvenliği
Hosting firmanızın, web sitenizin güvenliğini tehdit eden saldırıları yüksek oranda filtrelemeye imkân tanıyan saldırı önleme sistemlerine sahip olduğuna emin olun. Verilerinizi düzenli olarak yedekleyerek çeşitli kayıpları da önlemeniz mümkün.
Bize Danışın
Umuyorum ki bu içerikte Hosting anlamını ve sizin için en uygun firma seçimini nasıl yapacağınızı anlamışsınızdır. Aklınızdaki soruları netleştirerek sürece hakim olarak kesintisiz ve erişilebilir site imkânı için bizimle iletişime geçin. İyi bir hosting hizmeti için bize ulaşarak web sitenizi ve ziyaretçilerinizi güvence altına alın.