Skip links
infografik-infografikler-seo-icerik-pazarlamasinda-infografiklerin-onemi

İnfografik Nedir? Kapsamlı İnfografik Rehberi

Günümüzde bilgi, kısa sürede erişilebilir bir hâl aldı. Çoğu kişi bir konu hakkında bilgi sahibi olmak için dakikalar harcamak ve uzun makaleler okumaktan kaçınıyor. Bu durum içerik yazarlarının işini giderek zorlaştırsa da, görsel desteklere duyulan ihtiyacı artırıyor. 

İnfografik, karmaşık bilgi ve verileri anlaşılır hale getirerek, ilgi çekici bir şekilde sunmak için tasarlanmıştır. Renkli şema, kısa metin ve ikonlardan oluşan infografikler, okuyucuların verileri kolayca kavramasını sağlar. 

İnfografikler, bilgiyi daha etkili bir şekilde sunduklarından dolayı pazarlama kampanyalarından SEO’ya birçok alanda kullanılırlar. Bu içerikte “İnfografik nedir?” sorusuna detaylı bir yanıt sunarak, infografiklerin içerik pazarlamasındaki önemi ve SEO ile ilişkisini inceleyeceğiz. 

İnfografik Nedir?

İnfografik, karmaşık bilgileri ikonlar ve renkler yardımıyla görselleştirerek daha kolay kavranmasını sağlayan bir tasarım türüdür. Dikkat çekici tasarıma sahip iyi bir infografik, içerikte yer alan bilginin hedef kitleye kısa sürede etkili biçimde ulaşmasını sağlayacaktır.

Birden çok veriyi metinleştirmek istediğinizde elinizde karmaşık bir görüntü oluşacaktır. Genelde uzun paragraflar içerisinde yer alan bu karmaşık verileri okumadan, tarama yöntemiyle yüzeysel bir şekilde inceleriz. Bu şekilde akılda kalıcılığı kısa süreli olacağından bu verileri metin şeklinde değil de infografiklerle sunmak her zaman daha avantajlıdır.

İnfografikler bu taramaya gerek kalmadan, karmaşık bilgileri çok daha etkili bir şekilde ve kısa sürede kullanıcı için anlaşılabilir kılar.

infografik-nedir-infografikler-icerik-pazarlamasi-seo

İnfografiklerin Temel Özellikleri Nelerdir?

Görsellik

Grafikler, ikonlar, renkler ve görseller kullanılarak bilgi daha dikkat çekici hale getirilir.

Kısa Sürede Bilgilendirme

Karmaşık verileri basit ve açıklayıcı bir özet şeklinde sunarak konuya dair bilgisi olmayan kişilerin dahi anlayabileceği bir tasarım oluşturur.

Net Bir Anlam ve Düzen

Uzun paragraflar aklınızı karıştırabilir ve bilgiyi sindirmekte zorlanabilirsiniz ancak infografikler ne anlatmak istediğini net bir şekilde gösterir. Kendi içerisinde renk kombinasyonlarının, ikonların ve grafiklerin bir uyumu vardır. Bu düzen, verilmek istenen bilginin daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlar. 

Etkileşim ve Harekete Geçirici Özellik

İnfografikler, sosyal medya platformlarında paylaşılmaya uygun olduğundan kullanıcı etkileşimini artırır. Bazı sosyal medya platformlarında yazı karakter sınırları mevcuttur. Anlatmak istediğiniz konuyu en iyi şekilde özetleyebilmek için bir infografik yardımınıza yetişebilir. Bir görsel tasarım kullanmak varken 280 karakter sınırı neden bizi endişelendirsin?

infografik-nedir-seo

SEO Çalışmalarında İnfografiklerin Önemi

Kaliteli bir içerik için, içeriklerinizi uygun görsellerle desteklemenizin kullanıcı deneyimine olumlu bir etkisi mutlaka olacaktır. İnfografikler bir görselden çok daha fazlasıdır. Nasıl derleyeceğiniz hakkında bir fikrinizin olmadığı karmaşık konuları çok daha az metin kullanarak görselleştirir. Hem sizin anlaşılabilirliğiniz hem de okuyucunun deneyimi açısından oldukça kullanışlı tasarımlardır. İçeriklerinizi infografiklerle desteklemeniz, SEO çalışmalarınızı olumlu etkileyecektir. 

Bağlantı Kurma Yöntemi Olarak İnfografikler

Kaliteli ve bilgilendirici bir infografik, diğer web siteleri tarafından referans gösterilerek backlink almanızı sağlar. İyi bir bağlantı kurma yöntemidir. Bu durum arama motoru sıralamalarınızı iyileştirir ve organik trafiğinizi artırır. Aynı zamanda, infografiklerin optimize edilmiş alt metinleri ve dosya adları, arama motorlarının görsel içerikleri daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Mükemmel Bir Pazarlama Aracı Olarak İnfografikler

Günümüzde insanlar düz ve ruhsuz metinlerdense görsellerin dahil olduğu içerikleri daha etkileyici buluyor. Bu da infografikleri; web sitesi sahipleri, çevrimiçi işletmeler ve dijital pazarlamacılar için vazgeçilmez kılıyor. Artık insanların geniş kitlelere yayılması ve sosyal medya platformlarında her kesim için anlaşılabilir olması için söze değil infografiğe ihtiyacı var.

Marka Bilinirliğini Artırmak İçin İnfografikler

Bir yerde denk geldiğimiz ve üzerine düşünmemizi sağlayan bir reklamı kolay kolay unutmayız. Görsel verilerin zihnimizde yer edinişi diğer kaynaklardan alınan bilgilere göre çok daha kalıcıdır. İnfografiğin de zihnimize tam olarak işlediği şey bu. Markaya ait logo, renk, ikon ve verilerin kullanıldığı başarılı bir infografik tasarımı, marka bilinirliğini artırarak hedef kitle için akıldan çıkmaz bir tasarım sunabilir. 

Paylaşım için İnfografikler

Araştırmacılara göre içerik pazarlamasında infografik kullanımında %65’lik bir artış mevcut. Bu da demek oluyor ki insanlar görsel ögelere oldukça önem veriyor ve etkileşime geçiyor. İnfografik, insanları içerikleri paylaşma ve markayla etkileşime geçme konusunda motive ediyor. 

İnfografiklerin İçerik Pazarlamasındaki Etkisi 

Kullanıcılar bir konu hakkında çok fazla bilgi edinmek değil, ihtiyaçları doğrultusunda doğru bilgileri edinmek istiyorlar. Bu nedenle uzun içeriklerdense infografikler daha çok ilgi çekiyor.

Her şeyin hızla anlaşılmaya çalışıldığı ve tüketildiği bu dönemde, infografikler kullanışlılıklarıyla öne çıkıyor. İnfografiklerle içerik pazarlaması, bilgiye hızlı ve etkili erişimi sağladığı için büyük bir avantaj sunar. İşte içerik pazarlamasında infografiklerin önemli olduğu birkaç nokta:

Karmaşıklık Yerine Basit Bilgiler

İnfografikler, karmaşık bilgileri basit ve anlaşılır bir şekilde sunarak okuyucuların bilgiye kolayca erişmesini sağlar. Bazen kitlenizin hangi konuda ne kadar bilgiye sahip olduğunu bilemeyebilirsiniz. İçerikte teknik dil kullanırken kırk kez düşünebilirsiniz. İnfografikler bu sorunu ortadan kaldırır. 

İstatistikler, araştırma sonuçları ve veri analizleri gibi zorlayıcı içerikler, görsel öğelerle desteklendiğinde çok daha çekici ve anlaşılır hale geldiğinden neyi nasıl açıklayacağınızı düşünmenize gerek kalmaz. Sade bilgi, okuyucunun dikkatini diri tutar ve konuyu kavramasını sağlar.

Yüzeysel Taramalar Yerine Hızlı Kavrama

Web sitesi sahipleri ve içerik yazarları olarak, okuyucuların içeriklerimizi baştan sona okuması en büyük isteklerimizden olsa da, bunun her zaman mümkün olmayacağını biliyoruz. 

Araştırmalara göre internet üzerinde genel olarak bir okuma değil tarama yapılıyor ve en çok kullanılan tarama modeli de “F deseni tarama modeli”. Bu modele uygun içerikler üretmek, kullanıcılar ne kadarını okudu diye endişe etmek yerine infografiklerle çok kısa ve etkili bir kavrama sağlamak mümkün. Böylece kullanıcılar kısa bir taramayla görselin mantığını anlayabilir ve konu hakkında çıkarımlara sahip olabilir.

Alakalı, Dikkat Çekici ve Hatırlanan Tasarım

İnfografikler, dikkat çekici tasarımlarıyla öne çıksa da, anlattığınız konuyla alakalı olmalıdır. Alakalı olmayan, yerinde kullanılmayan bir infografik iyi tasarlanmış olsa da bir şey ifade etmez. Renkler, grafikler ve ikonlar gibi görsel öğeler ile hatırlanmak istiyorsanız, iyi tasarlanmış bir grafiği alakalı içeriklerinizde kullanın. Böylece marka mesajınızı etkili bir şekilde iletirken görsel hafızanın gücü sayesinde akılda kalıcılık sağlayabilirsiniz.

İnfografiklerin Evi: Sosyal Medya

Sosyal medya platformları, infografiklerin en etkili kullanıldığı alanlardan biridir. Paylaşılabilir ve etkileşim dostu yapıları sayesinde infografikler, sosyal medyada hızla yayılır ve geniş kitlelere ulaşır. Markanıza ait bir infografiğin çokça paylaşılması görünürlüğünüzü ve organik trafiğinizi artıracağından SEO çalışmalarınızın da önemli bir parçası haline gelecektir.

İnfografikler Nasıl Oluşturulur?

Peki, infografik tasarımı nasıl yapılır? İnfografik oluşturmanın birkaç temel adımı vardır..

Hedef Kitle Analizi

“Bir bilgi grafiği oluştururken neden hedef kitlemin araştırmasını göz önünde bulundurmam gerek?” diye düşünebilirsiniz. Web sitenizde oluşturacağınız her içerik ve içeriği desteklemek için ekleyeceğiniz her unsur için hedef kitlenizi muhakkak düşünmeniz gerek. Çünkü ürün veya hizmetlerinize ihtiyacı olan kişiler onlar. Sonuçta bu bilgi grafiklerini kullanma sebebiniz kendinizi daha iyi açıklamak ise, açıklayacağınız kişilerin hedef kitleniz olduğunu ve her zaman onların ihtiyaçlarının sizin önceliğiniz olması gerektiğini unutmayın.

Konu Seçimi 

Hedef kitlenizle ilgili araştırma yaptıktan sonra, bu bilgi grafiğinde anlatmak istediğiniz konuyu seçmelisiniz. Hedef kitlenize faydalı olacak hangi bilgiyi daha sade bir biçimde sunmak istiyorsunuz? Bu grafiği hangi sebeple oluşturuyorsunuz? Bu ve benzeri sorular ile konunuzu belirleyebilir ve harekete geçebilirsiniz. 

Özet Çıkarın ve Gereksiz Bilgileri Kırpın

Mesajınızı mümkün olan en iyi şekilde iletmek için bir özetini çıkarın. Bu grafiğin amacı kullanıcıyı boğmadan bilgi vermek olduğundan, gerçekten gereksiz bilgileri kırpmanız gerektiğini unutmayın.

Tasarım Aşaması

Canva, Infogram, Pictochart, Venngage, Illustrator gibi araçlar ile infografik tasarımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda Canva uygulamasında yer alan bölümü görebilirsiniz. 

 

Canva uygulamasında sınırsız infografik tasarlamak için alan ve infografik şablonları
Canva uygulaması içerisinde infografik şablonl örnekleri

Renk Uyumu, Yazı Tipi ve İkon Yerleştirmelerine Dikkat Edin

“İnfografik Nedir?” dendiğinde ilk akla gelenler renk ve ikonlardır. Buna göre bir infografikte yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri yanlış renk kombinasyonları seçmenizdir. Göz yormayan, karmaşık durmayan, sade bir grafik her zaman daha etkileyicidir. Birbirini yok eden değil var eden renkler seçin. 

İkon, görsel, bilgi yerleştirirken her şeyin üst üste gelmediğine ve boş alan kullanımının iyi yapıldığına emin olun. 

Kullandığınız tema ve ikonların bir tutarlılık ve uyum içerisinde olması, diğer infografiklerinizde de kullanılabilir olmasını sağlar. 

Markanızın dijital dünyada gösterdiği varlık, sektörünüz, kullanacağınız görsel ve yazı tipinde belirleyici olabilir. Markanıza en uygun yazı tipini seçmenizde ve aynı grafik içerisinde tutarlı bir biçimde sürekli yazı tipi değiştirmeden ilerlemenizde fayda var.

Paylaşıma Hazır

Sosyal medyada paylaşılarak görünürlüğünüzü artırmak istiyorsanız, tüm adımları eksiksiz bir şekilde takip ederek infografiğinizi oluşturun.

İnfografik Boyutlandırma Formatları

Sosyal Medya Boyutlandırması

  • Instagram  1080×1080 piksel
  • Twitter 1200×675 piksel
  • Pinterest: 600×900
  • Facebook 1200 x 630 piksel

Web Tasarımı Boyutlandırması

  • Instagram  1080×1080 piksel
  • Twitter 1200×675 piksel
  • Pinterest: 600×900
  • Facebook 1200 x 630 piksel

Sonuç

Sonuç olarak, infografikler uzun metinlere istinaden daha etkili ve akılda kalıcı tasarımıyla kullanıcı deneyimini iyileştirdiğinden SEO açısından büyük önem taşır. Kullanıcıların sitenizi daha iyi anlamasını ve etkileşimde bulunmasını sağlayan bu tasarımlar, içeriğinizin en büyük destekçilerinden biridir. “İnfografik nedir?” Sorusuna kapsamlı bir cevap bulduğunuzu umduğumuz bu içerikten faydalanarak, markanızı yansıtan infografikler oluşturun.

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp