Bir web sitesi birçok sebeple sunucu değişikliği yapabilir. Bu site taşıma ya da site göçü olarak adlandırılan sürece “site migration” denir.
Migration sürecinin doğru stratejilerle yönetilememesi, SEO performansınızı olumsuz etkileyerek trafik kaybına neden olacaktır.
Bu içerikte etkili bir site taşıma yönetimi için, SEO uyumlu adımlarla site taşıma kontrol listesi sunacağız. İçerik, okunabilirliğin kolaylaşması açısından çoğunlukla maddeler halindedir. Keyifli okumalar.
Site Taşıma Nedir?
İçindekiler
Site göçü (site migration) ya da site taşıma, bir web sitesinin URL yapısında, platformunda, içerik yönetim sisteminde (CMS), tasarımında veya sunucusunda önemli değişiklikler yapılması sürecidir. Bu değişiklikler, sitenin arama motoru görünürlüğünü ve kullanıcı deneyimini etkileyebilir.
Site taşıma süreçlerinde uzmanların rolü, bu sürecin en iyi şekilde yönetilmesini sağlayarak riski minimuma indirmektir. Aksi halde yapılacak tek bir hata, SEO performansınızı olumsuz etkileyerek maddi kayıp yaşamanıza sebep olabilir. Buna ek olarak, plansız yapılan site taşımaları, sitenizin arama motorunda indekslenmemesine kadar gidebilir.
Bu içerikte “Site taşıma türleri nelerdir?” ,”Site göçü neden yapılır?” gibi sorulara açıklık getirerek site taşıma kontrol listesini sizinle paylaşacağız.
Web Sitenizi Neden Taşımalısınız?
Sitenizin performansını geliştirmek veya SEO çalışmalarınızı iyileştirmek gibi birçok sebep web sitenizi taşımanız için geçerlidir. Bir web sitesini taşımak, büyük bir adım gibi görünebilir, ancak bazen kaçınılmazdır ve birçok fayda sağlar. Peki, neden web sitenizi taşımayı düşünmelisiniz? İşte bazı sebepler:
- Yeni bir CMS’ye veya sunucuya geçiş
- Web sitenizi yeniden tasarlama
- HTTP’den HTTPS’ye geçiş
- Alan adınızı değiştirme
- Web sitenizin mimarisini değiştirme
Site Göçü (Site Migration) Türleri
- Alan adı değişiklikleri
- Yeniden tasarım
- Site Yapısı / URL Değişiklikleri
- Alt alan adı değişiklikleri
- Sunucu değişiklikleri
- İçerik birleştirme
- CMS Değişikliği
Taşıma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Organik trafik kaybı
- Dönüşüm oranı düşüşleri
- Dizinleme sorunları
- Bozuk iç bağlantılar
- Yönlendirme zincirleri
- Analitik veya izleme sorunları
Site Taşıma Süreci SEO İçin Neden Önemlidir?
İyi yönetilen bir site taşıma süreci SEO performansınızı iyileştirecekken, kötü yönetilen bir süreç SEO performansınızı olumsuz etkileyebilir. Bu durumun sonuçları organik trafik kaybından daha büyük olabilir. Kötü bir süreç yönetimi, web sitesi sayfalarınızın arama motorları tarafından indekslenmemesine kadar gidebilecek olumsuzluklar doğurabilir. Bu nedenle site taşıma kontrol listesine uyum sağlamanız yararınıza olacaktır.
Analitik veya izleme sorunları İyi yönetilen bir süreçte dahi bazen istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple yalnız gerçekten site değişikliği yapmanız gerekiyorsa mevcut sitenizden ayrılmanız tavsiye edilir. Aynı zamanda değişiklik yapacağınız sitenin size eski sitenizden çok daha fazla imkân sunabileceğine ve SEO çalışmalarınızı iyileştirebileceğinize emin olarak bu planlamaya başlayın.
Site Taşıma Kontrol Listesi (SEO Uyumlu)
Site taşımak özellikle de daha önce böyle bir deneyiminiz yoksa oldukça zahmetli bir iş olarak gözükebilir ancak eski sitenizden alamadığınız verimi yeni sitenizde katlama ihtimaliniz sizi motive etmelidir. Kontrol listesini site taşıma süreci öncesinde ve sonrasında yapmanız gerekenler olarak ikiye ayıracağım. Adımları takip ederek site taşıma süreci yönetiminiz için iyi bir strateji oluşturabilirsiniz. Bu konuda endişeleriniz varsa aklınıza takılan soruları açıklığa kavuşturmak adına etkili bir SEO hizmeti almanızda fayda vardır.
Siteyi Taşımadan Önce
Göç Hedeflerinizi Belirleyin
Bir web sitesi geçişine başlamadan önce, net ve belirli hedefleriniz olmalıdır. Web sitenizi taşımaya nasıl karar verdiğiniz, hangi taşıma türünü kullanacağınız da bu aşamada belli olacaktır. Geçişin gerekli olup olmadığını tartın ve yeni siteden beklentilerinizi, hedeflerinizi belirleyin.
Örneğin daha iyi bir tasarım ile kullanıcı deneyimini iyileştirmek istiyor olabilirsiniz.
Tüm Web Sitenizi Tarayın ve Yedekleyin
Sitedeki her şeyin envanterini çıkarmanız ve herhangi bir teknik sorunu tespit etmek için web sitenizi taramanız gereklidir. Bazı durumlarda web sitesi transfer aşamalarında sorun yaşanabilir. Bu durum, eski adreste bulunan bilgilerin kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle yedekleme işlemlerine önem vermelisiniz.
Yeni Siteyi Erişime Kapatarak Analizlerinizi Kıyaslayın
İlk olarak, hazırladığınız yeni siteye erişimi engellemelisiniz. Bu, yeni sitenin arama motoru botları tarafından taranmasını ve eski sitenizin bir kopyası olarak algılanmasını önler. Analizler yapmak ve yorumlamak, geçiş öncesi ve sonrası performansı karşılaştırmanıza yardımcı olacaktır.
Teknik SEO Denetimi Yapın (Canonical, Robots.txt, İç link, URL, Hız, Mobil Uyumluluk…)
Yeni siteye geçişten önce teknik SEO denetimi yapmalısınız. Bu, sitenin SEO açısından güçlü olup olmadığını belirleyecektir. SEO analiz araçları kullanarak URL’ler, iç linkler, görseller ve canonical link yapısını inceleyebilirsiniz. Ayrıca, robots.txt dosyasını ve site haritasını kontrol etmeyi unutmayın. Çok dilli siteler için hreflang etiketlerini gözden geçirin. Teknik SEO denetiminin bir diğer önemli maddesi, web sitesinin hızı ve mobil uyumluluğudur. Lighthouse gibi araçlarla site hızını test edin ve gerekli iyileştirmeleri yapın. Bu adımları doğru biçimde uygulayabilmeniz için her adımı açıklayan blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
5 Adımda Canonical URL Nasıl Oluşturulur?
Google Lighthouse ile 5 Ölçütlü Hız Optimizasyonu
Responsive Design: Mobil Uyumlu Siteler ve SEO
Siteyi Erişime Açın ve DNS TTL Değerlerinizi Güncelleyin
Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra, yeni web sitenizi erişime açabilirsiniz. Ancak, DNS TTL değerlerinizi güncellemeniz gerektiğini unutmayın. Bu adım, yeni IP adresine yönlendirmelerin hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlar
Eski URL’leri Ayıklayın ve Yenileriyle Eşleştirin
Mevcut URL’lerinizi liste halinde toparlayın. Hangi URL’lerin yönlendirileceğini belirleyin. Bu işlemi yaparken silinecek sayfaları da ayıklayın. Sildiğiniz sayfadan gelen trafiği kaybedeceğinizi varsayarsak bu işlemi dikkatle yapmanızda fayda vardır. Değersiz URL’lerden kurtulurken değerli URL’ler ile yeni sitenizde yolunuza devam edin.
Geçiş Yaptığınız Yeni Sitedeki URL’leri Güncelleyin
Yeni geçiş yaptığınız için URL yapınızı kontrol etmeniz daha kolay olacaktır. Her adresin SEO uyumluluğunu detaylı bir şekilde analiz ederek yorumlayabilirsiniz.
Bu sebeple yeni URL yapınızın daha kolay takip edilebilir ve SEO uyumlu olduğuna emin olun.
Site Taşındıktan Sonra: Yeni Sitenizdeki Son Kontrolleri Gerçekleştirin
Kontrol edeceğiniz faktörlerden birkaçı şunlardır:
- URL
- Yönlendirmeler
- Robots.txt
- Genel Bir Web Site Taraması (Kategori açıklamaları, blog içerikleri)
- Dahili ve Harici Linkler
- Meta Başlık ve Açıklamalar
- H1 ve Diğer Etiketler
- Site Haritaları
- Anahtar Kelime Konumları
- Hreflang Etiketleri
- Web Site Hızı
- Mobil Uyumluluk
Site haritalarını Google Search Console aracına göndermeyi ve yeni siteniz için Google Analytics 4 kurulumunu unutmayın.
Sitenin Taşındığını Google’a Nasıl Bildirirsiniz?
Google’a bir site geçişi hakkında bilgi vermek için Search Console’daki Adres Değişikliği aracını kullanabilir veya 301 yönlendirmeleri uygulayabilirsiniz. Adres Değişikliği aracı için Search Console’da eski ve yeni web sitelerinizi doğrulamanız, URL’lerini araca girmeniz ve talimatları izlemeniz gerekir.
301 yönlendirmeleri için her iki web sitesindeki ilgili sayfaları belirleyin ve sunucunuzu yönlendirmeler gönderecek şekilde yapılandırın. Ayrıca, dahili bağlantıları güncellemeniz ve yeni site haritanızı/haritalarınızı Google’a göndermeniz gerekir.
Sonuç
SEO hesaba katılmadan yapılan bir site taşıma süreci, organik trafik kaybı ile sonuçlanacaktır. SEO uyumlu adımlardan oluşan site taşıma kontrol listesi, düşünmeniz gereken her ayrıntıyı size sunar. Sitenizi kontrol listesinden yararlanarak ve SEO çalışmalarınızı hesaba katarak güvenli bir şekilde yeni bir siteye aktarın. Emeklerinizin boşa gitmesine izin vermeyin.