Canonical URL Nedir?
İçindekiler
Canonical URL, farklı sayfalarda yer alan aynı içerik söz konusu olduğunda, arama sayfasında hangisinin başta gösterileceğini belirler. Aynı içerik iki farklı linkte olduğunda kullanıcılarınızın görmediği Rel Canonical etiketi, hangi linkin baz alınacağını belirler. Tercih ettiğiniz URL, standart URL’niz olur. Bunu belirlemezseniz sayfanızda aynı metinler kopya içerik (duplicate content) olarak algılanacaktır. Arama motoru sonuç sayfasında
kopya içerikler en altlara itildiğinden görünürlüğünüz azalacaktır. Google’a ana URL’niz olarak seçtiğiniz URL’yi bildirirseniz bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz. Böylece sitenizin görünürlüğü konusunda endişe duymazsınız. Sitenizin trafiğine zarar gelmemesi, kendinizi tekrar etmemeniz ve sıralamanızı koruyabilmeniz gibi birçok nedenden dolayı Canonical URL’nin sayfanız için hayati bir önemi vardır.
Canonical ve 301 Yönlendirme Farkı Nedir?
Canonical etiket ve 301 yönlendirme çalışmalarının amaçları ve kullanım yerleri farklıdır. Cananoical’dan yukarıda bahsettim. 301’in durumu bir yönlendirmedir. Yayından kaldırmak istediğiniz bir sayfa varsa, kullanıcıların 404 hata kodunu görmemesi için kullanılır. Kaldırılacak olan sayfanın bağlantısını farklı bir sayfaya yönlendirdiğinizde buna 301 yönlendirme denir. Canonical URL ana yönlendirilecek URL’yi belirlerken 301 yönlendirme hata kodu görülmemesi için yönlendirilen sayfadır.
Canonical URL Nasıl Kullanılır?
<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/”/> kodu Canonical URL oluştururken seçeceğiniz kelimeler sade, küçük harfli ve SEO uyumlu olmalıdır. Böylece daha çok kullanıcının arama sonuç ekranına düşerek site trafiğinizin artmasını
sağlayabilirsiniz.
Nelere Dikkat Edilmelidir?
- SEO Değeri yüksek sayfaya yönlendirme yapın. İndeks değeri bulunmayan yeni sayfalarınız varsa da ilk oluşturduğunuz sayfayı kullanın.
- Aynı sayfalar için birden fazla canonical URL kullanmamalısınız. Bu durumda muhtemelen Google ikisini de yok sayacaktır.
- Bu süreçte URL kaldırma aracı kullanmamalısınız. Çünkü bu, tüm URL versiyonlarını ortadan kaldıracaktır. Sayfanızda ortadan kalkan URL ler 404 hata koduna neden olacaktır ve bu da sitenize gelen trafikte değişimlere sebep olabilir. Hatta sitenizin arama sonucu bölümündeki konumunu değiştirebilir.
- Küçük harfli URL’ler kullanın. İmkânınız varsa büyük harfli URL kullanmayın.
Canonical URL Kullanımında Yaygın Hatalar
· Süreç içerisinde robots.txt dosyasını kullanmamalısınız.
· Standartlaştırmak için “noindex” ve 404 durum kodu yerine 301
yönlendirilmesi kullanılmalıdır.
· Rel= Canonical etiketini <body> yerine <head>
içerisinde konumlandırmanız gerekir.
· Birden fazla Rel= Canonical etiketine sahip olmamanız gerekir.
SEO VIEWER TOOLS sitesinin “Canonical URL Location Checker” aracı ile aynı içerikten farklı bir link yolunuz olup olmadığını görmeniz mümkündür. Linki kopyaladıktan sonra “Perform Check” butonuna tıklayın. Tüm linkleri kontrol etmektense sitemap.xml linkinden hepsini tek seferde kontrol edebilmeniz mümkündür.
Sonuç olarak, aynı ya da benzer içeriğe sahip olan içerik sayfalarında Canonical kullanımı oldukça önemlidir. Benzer sayfaların indekslenememiş olması, sitenizi arama motoru sonuç sayfasında aşağı sıralara çekebilir. Bundan dolayı verdiğiniz hizmet, sattığınız ürünün orijinal sayfasına muhakkak Canonical kullanmanız şarttır. Asıl sayfayı belirtirken URL’nin küçük harflerden oluşmasına ve sade olmasına özen gösterin. Sitenizdeki her şey SEO uyumlu olmalıdır. Buna URL de dahildir. Kelimelerinizi iyi seçmeniz, başarılı bir URL eklemenizi sağlayacaktır. Böylece hem Canonical kullanımızdan hem de SEO uyumuna dikkatinizden dolayı sitenizin trafiği değişecektir.