Skip links
noindex etiketi

Noindex Etiketi Nedir?

Noindex Nedir?

Bir internet sitesi ya da sitenin bir sayfası, paylaşımdan kısa süre sonra arama motorlarında görünür hale gelir. Site sahipleri, bazı durumlarda sitenin belirli sayfalarının arama motorları tarafından dizine eklenmesini istemez. Bu durumda Noindex etiketi kullanılır. No Index etiketi, meta bilgisine yerleştirilirerek, istenmeyen sayfanın arama motoru botları tarafından indexlenmemesini sağlar. Yani bu etiketin eklendiği sayfa, internet arama sonuç sayfasında listelenmez. İçeriğin devamında etiketin özelliklerini, nasıl kullanıldığını ve hangi sayfalara bu etiketin konması gerektiğini inceleyeceğiz.

Noindex Ayarlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arama motorlarında hangi sayfaların görüneceğine ve hangi sayfaların görünmeyeceğine iyi karar vermeniz gerekir. Dönüşüm alan bir sayfada No Index etiketi kullanılması, organik trafiği düşürerek SEO stratejinizi olumsuz etkileyebilir. Organik trafiğinizi etkilememek açısından, yukarıda belirttiğimiz sayfalarda No index etiketi kullanmanızda ve diğer sayfalar için dönüşüm oranınızı düşünmenizde fayda var. Ne kadar fazla sayfanız varsa, indexleyip indexlememek kararını verme süreciniz o kadar zorlaşır. Sayfalarınızı robots.txt ve site haritaları ile düzenli bir şekilde takip ederek sitenizin güvenliğini sağlayabilir ve SEO çalışmalarınızın sürecini hızlandırabilirsiniz.

Noindex Olması Gereken Sayfalar Nelerdir?

Yönetim ve Yönetici Panelleri

  • Admin Paneli
  • Kullanıcı Yönetimi
  • Sistem Ayarları

 Bu ve buna benzer sayfaların arama motorlarında görünmesi genellikle istenmez.

Giriş ve Kayıt Sayfaları

Kullanıcıların sisteme giriş yaptığı ve yeni hesap oluşturduğu sayfalar kullanıcıya özeldir ve genel arama sonuçlarında yer alması gerekmez.

Ödeme ve Teslimat Sayfaları

Alışveriş işlemi sırasında kullanılan ödeme ve teslimat bilgileri sayfaları. Bu tür sayfaların arama motorlarında yer alması güvenlik ve gizlilik açısından sakıncalı olabilir.

Tekrarlanan İçerik Sayfaları

URL’lerin parametreler veya diğer değişkenler nedeniyle aynı içeriği gösterdiği sayfalar mevcuttur. Bu sayfaların arama motorları tarafından indekslenmesi SEO açısından zararlı olabilir.

Hata Sayfaları

404 sayfaları veya diğer hata sayfalarının arama motorları tarafından indekslenmesi genellikle istenmez.

Geçici veya Dönemsel Sayfalar

Geçici olarak oluşturulmuş veya test amaçlı sayfaların arama motorlarında yer alması gerekmez. Kampanya, etkinlik, bildiri, duyuru sayfaları da bu tür sayfalara örnektir. Bir diğer örnek de hazırlanan sayfalardır. Üzerinde çalışma devam eden, hazırlanan sayfa sürümleri de arama motoru sonuç sayfasında gösterilmekten kaçınılır.

Yorum veya İnceleme Sayfaları

Yalnız kullanıcı yorum ve incelemelerinin yer aldığı sayfalar SEO açısından değerli içerik olarak sayılmayabileceğinden, bazı web sitesi sahipleri indexlenmesinin gereksiz olduğunu düşünebilir.

Noindex Nasıl Yapılır?

Meta etiket; sayfanın head bölümüne yerleştirilmelidir.

< meta name = “robots” content = “noindex” >

Bu kod yerleştirildiğinde, yüksek ihtimalle sayfa dizine eklenmez. Büyük arama motorları bu Meta etiketlerine önem verir ve yaptıkları değişiklikler daha hızlı olur. Küçük arama motorlarında bu süre biraz daha uzayabilir ancak yine de bu kodu kullanmanız istemediğiniz sayfanın dizinde olmamasını sağlayacaktır.

Noindex ve Nofollow Farkı Nedir?

No Index, istenmeyen sayfanın dizine eklenmesini engeller. Nofollow ise arama motorlarının sayfa ile ilgili tüm bağlantılarının taranmasını engellemektedir. Nofollow’un kullanılma sebepleri, güvenli olmayan veya ücretli bağlantılar olabilir. No Index etiketi follow veya nofollow ile beraber kullanılabilir. 

  • “Noindex, follow” : Sayfa dizine eklenmez ancak sayfa içerisinde yer alan linkler takip edilebilir.
  • “Noindex, nofollow” : Sayfa dizine eklenmez ve sayfa içerisinde yer alan linkler takip edilemez. 

Noindex'li Sayfaların Bulunması

Search Console’a giriş yaptıktan sonra sol araç çubuğunda “Dizin” bölümünün içerisinde yer alan “Kapsam” bölümüne tıklayın. Burada, “Gönderilen URL “noindex” işaretli” sayfalarınızı görebilirsiniz. Ek olarak Ahrefs gibi araçlardan da faydalanarak bu etikete sahip sayfalarınızı gözden geçirmeniz mümkündür.

Noindex'in SEO'ya Faydaları

Yinelenen içerik problemi Google açısından oldukça büyük bir sorundur. No Index ile tekrarlanan içeriklerin önüne geçmek mümkün olduğundan, önemsiz içeriklerinizi kolayca filtreleyebilir ve dizinde gösterilmemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda hazırlanma aşamasındaki sayfalar, hata sayfaları gibi ziyaretçilerin görmemesini istediğiniz sayfaları gözden uzaklaştırarak kullanıcı deneyiminizi iyileştirebilir ve SEO çalışmalarınızı rahatlıkla yürütebilirsiniz. No Index kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta, planlarınızı titizlikle yürütmenizdir. Hangi sayfaların indexlenmemesi gerektiğini kararlaştırın ve bu konuda tutarlı olun. Sürekli indexlenmemesini istediğiniz sayfayı bir anda indexlemeye karar verirseniz tutarsız bir tutum sergilemiş olursunuz. Doğru ve tutarlı bir şekilde no index kullanımı SEO çalışmalarınızı destekleyerek organik trafiğinizi olumlu etkileyecektir. 

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp