Skip links
sitemap

Sitemap Analizi Nedir? 4 Adımda Nasıl Uygulanır?

Sitemap Nedir?

Sitemap dosyası, xml türündedir ve sitenizdeki URL’leri içerir. Bu sayede web siteniz arama motorları tarafından taranır ve indekslenir. SEO çalışmalarınız sırasında sitemap.xml dosyasının analizi çok önemlidir. Bu analiz, SEO çalışmalarınızda iyileştirmeler yapmanızı sağlar ve hata tespitini kolaylaştırır. Bu içerikte sitemap analizinin ne olduğu konusunu detaylandıracağım ve nasıl yapıldığına değineceğim.

Sitemap Analizi

Sitemap, bir web sitesindeki sayfaların haritasını sunar. Böylece arama motorlarının hangi sayfaları indekslemesi gerektiği belli olur. XML formatında olarak bir sitenin kök dizininde bulunan sitemap, sitenin tüm içeriğini barındırır. Yani sitenin sahip olduğu her sayfayı görmekle birlikte, trafik alan ve düşük performans gösteren sayfaları kıyaslamanızı sağlar. Böylece hangi sayfaların arama motorunda daha iyi sıralamalara sahip olduğunu görebilir ve etkileşimleriniz konusunda geliştirmelere gidebilirsiniz. Güncellik ve sayfa önceliği konusunda fikir edinmenizi mümkün kılar. Aynı zamanda sitemap sayesinde kırık bağlantılar, sayfa hataları gibi sorunları görebilir ve düzeltebilirsiniz. Bu analiz ve sonuçlarına göre uygulayacağınız iyileştirmeler SEO çalışmalarınızı güçlendirir çünkü kullanıcı deneyimlerinizi iyileştirir.

HTML-Sitemap

Sitemap Neden Önemlidir?

  • Arama motorlarının site hakkında bir fikre sahip olmasını sağlar.
  • Sayfalarınızın aldığı etkileşimi kıyaslayarak düşük etkileşimli sayfalarınızı optimize edebilirsiniz.
  • Yüksek etkileşimli sayfalarınızda rağbet gören etkenlerin listesini çıkarabilirsiniz.
  • Kullanıcıların en çok gezindiği ve bulunduğu alanları görerek gezinme yapısı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece bu alanlarda yapacağınız değişiklikler kullanıcı deneyimini olumlu etkileyebilir.
  • Sayfa hatalarını ve bozuk bağlantıları bularak sorunu çözebilirsiniz.
  • Sorunları çözerek ve geliştirmeler yaparak sitenizin SEO performansını iyileştirebilirsiniz.
  • Çözdüğünüz sorunlar ve analiz sonuçları sayesinde arama motorlarında üst sıralarda yer edinebilirsiniz.

Sitemap Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sitemap’ler birçok farklı şekilde oluşturulabilir. Bazı sitelerde bu manuel oluşturulurken bazılarında ise otomatiktir. Bu sitemapler oluşturulurken web sitenizin tüm sayfalarını dahil etmeyi unutmamalısınız. Böylece tüm içeriklerinizin bulunduğu sayfalar kapsamlı olarak yer alır ve etkileşim gibi birçok konuda fikir sahibi olursunuz.  Son olarak tıpkı SEO çalışmalarının diğer adımlarında olduğu gibi, yapacağınız değişiklikler siteniz adına oldukça önemlidir. Böylece kurulum ve analizlerinizi dikkatle sürdürmenizde fayda var.

  • Sitemap.xml dosyası sıkıştırılmamış hâlde en fazla 50 mb olabilir.
  • Site haritasında olabilecek maksimum bağlantı sayısı 50 bindir. Daha fazla bağlantı sayısına ihtiyacınız varsa başka bir sitemap.xml daha kullanmanız gerekir.
  • Harita oluşturulurken özel karakterler kullanılmamalıdır.
  • Sitemap oluşturulurken mobil ve masaüstü linkler ayrı haritalara eklenmelidir.
  • Site haritası oluştururken UTF-8 kodlaması kullanılmalıdır.
  • Resim, video gibi kaynaklar için farklı site haritaları oluşturulması tavsiye edilir.

Sitemap.xml Kullanımının SEO Açısından Önemi Nedir?

Sitemap kullanımı doğrudan arama motoru sıralamanızı etkilemez ancak bunu dolaylı olarak yapar. Organik trafik alan ve düşük etkileşime sahip sayfalarınızı keşfetme imkanınızı onları geliştirmek için kullanmanız gerekir. Örneğin düşük etkileşimli sayfalarınızda bozuk linkler mi var? Sayfa yavaş mı yükleniyor? Medya dosyalarında mı problem var? Arayüz mü yeterince sade ve kolay değil? Tüm bu çıkarımları ve daha fazlasını yapabilmenize imkân tanır.

Sitemap sayfaların daha hızlı taranarak arama motorlarında yerini almasını sağlar. Site haritası olmayan, özellikle büyük sitelerin taramaları oldçok uzun sürebilir ve Bu SEO açısından olumsuz yorumlanır. Sitemap, yeni veya güncellenmiş sayfaların arama motorlarında kolayca yer edinebilmesini sağlar. Aynı zamanda ana sayfadan erişimin olmadığı, birkaç yönlendirme ile ulaşılan ve sitenin derinlerinde yer alan sayfaların taranmasını sağlar.

3xx,4xx,5xx hataları sayfanın hemen terk edilmesini sağlayabilir. Bu da sayfanın güvenirliğini etkileyebilir. Olumsuz bir kullanıcı deneyimine sebep olur. Çoğu insan sebebin ne olduğunu araştırmaya kalmadan ihtiyacını başka bir sayfadan karşılamak için site değiştirebilir. Bu da doğrudan hemen çıkma oranını (Bounce rate) etkiler. SEO çalışmaları için çok önemli olan bu etkeni site haritaları sayesinde fark ederek ortadan kaldırmanız mümkündür.

Sitemap Analizinde Kullanılan Araçlar

WordPress- Yoast SEO

WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi söz konusuysa muhtemelen arama motorları için bir site haritanız mevcuttur.  Eğer mevcut değilse bu adımları takip edin;

  • YoastSEO mevcut değilse bu eklentiyi kurun ve etkinleştirin.
  • SEO- Features bölümünden Advanced Setting Pages özelliğini aktifleştirin.
  • SEO menüsü altında bulunan XML site haritaları bölümünden az önce etkinleştirdiğiniz site haritasını gözlemleyin.
sitemap .

Manuel Olarak Site Haritası Oluşturma

Büyük sitelere göre daha az sayfa ve URL içeren siteler için manuel olarak site haritaları oluşturabilirsiniz.

Google Search Console

Ücretsiz olarak en popüler sitemap analiz araçlarından biri, Google Search Console’dur. İsmin üzerine tıklayarak ilerleyeceğiniz bağlantıda Search Console aracının özelliklerinden ve kurulumundan bahsettim. Bu araç ile sitemap analizlerini kolayca uygulayabilirsiniz. 

Nasıl Kullanılır?

  • Öncelikle bir Google hesabı oluşturun.
  • Search Console’a giriş yapın ve sitenizi ekleyin.
  • Panelde yer alan “Site Haritaları” bölümünden “Yeni bir site haritası ekleyin” bölümünden haritanızı oluşturun.
sitemap -

SEMrush

Web sitelerin performanslarını analiz ederek organik trafik kaynaklarını keşfetmenizi sağlar. Örneğin SEMrush sayesinde hangi anahtar kelimelerin size daha fazla organik trafik getirdiğini görebilirsiniz. Aynı zamanda hataları tespit ederek iyileştirme önerileri alabilirsiniz. Sitenizin sıralamasını izlerken rekabet analizi yapmanıza da fırsat tanır. URL tarar, indeks kontrol eder ve sitemap verilerinin görselleştirilmesini sağlar. Kısaca hangi sayfalarınızın indekslenip indekslenmediğini ve hangilerinin geliştirilmesi gerektiğini görürsünüz.

Bu programlara ek olarak Screaming Frog, Ahrefs, MOZ gibi birçok araç da site haritası analiz imkânı sunar. İşlevlerine bakarak siteniz için en uygun olanı seçmenizde fayda vardır. Avantajlar ve dezavantajlar, arayüz kolaylığı, ücret gibi birçok faktöre göre seçim yapabilirsiniz.

Sitemap analizleri sonucuna göre iyileştirmeler yapmanız son derece önemlidir. Bu analiz sonuçlarını doğru okumak ve geliştirme yapacağınız alanları ya da çözeceğiniz sorunları saptamak gerekir. Bu analizi incelerken kendinizi bir SWOT analizi yapar gibi düşünebilirsiniz. Örneğin, organik trafik alan sayfalarınızı incelerken güçlü yönlerinizi keşfetme imkânınız vardır. Zayıf yönleriniz için de en az etkileşim alan sayfaları incelemeniz ve sorunları saptamanız gerekir. Aynı şekilde anahtar kelime analizinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Web sitenizin hangi anahtar kelimelerden etkileşim aldığını keşfederek güçlü ve zayıf olan anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz. Sayfanızı SEO stratejilerine uygun olarak optimize etmenizi sağlayacak olan site haritalarına yukarıda bahsettiğim şekillerde ulaşabilirsiniz. Bu sayede elde ettiğiniz verileri kullanarak sayfanızın arama motoru sonuç sayfası konumunu yukarılara taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda gezinme planlarını izleyerek yapacağınız iyileştirmeler ile kullanıcılarınıza iyi deneyimler sunabilirsiniz.

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp