Skip links
UI ve UX

UI ve UX Nedir?: İlişki ve Farkları

UI ve UX Nedir?

UI Nedir?

Kullanıcı arayüzü anlamına gelen UI, bir ürün ya da uygulamanın görsel ve etkileşimsel tasarımını ifade eder. Ziyaretçilerin bir uygulama, web sitesi vs. gezerken gördükleri ve deneyimledikleri şeylerdir. Örneğin bir uygulamadan online alışveriş yapmak istiyorsunuz. Kategori bölümü oldukça sade, ödeme ve alışverişe devam etme opsiyonu var. Sayfa yüklenme hızı gayet iyi ve renklerin uyumu canlı ancak göz yormuyor. Bu şekilde uygulama ziyaretçiye kullanıcı dostu bir deneyim sunar ve ziyaretçinin görüşlerini olumlu yönde etkiler. Böylece kullanıcılar, arayüzün ne kadar kolay, anlaşılır ve estetik olduğunu düşünür. UI ve UX birbirine karıştırılabilir ancak genel olarak UI bunları içerir:

  •            Butonlar, menüler ve diğer kullanıcı arabirim öğeleri.
  •             Sayfa düzeni ve yerleşim.
  •  Renkler, tipografi ve tasarım.
  •             İkonlar ve semboller.

UX Nedir?

Kullanıcı deneyimi anlamına gelen UX, oldukça kapsamlıdır. Burada psikoloji ve analitik düşünme, kullanıcı arayüzünde olduğundan daha farklı işler çünkü UX, ürün veya uygulamayı kullanırken kullanıcıların yaşadığı tüm deneyimleri kapsar. Bireylerin ürünle etkileşiminde hissettikleri ve düşündükleri her şeyi ifade eder. Yani UI ve UX karşılaştırılması yapılırken, UI saha somut, UX daha soyuttur.

 İyi bir UX bunları içerir:

·       Kullanıcının konforlu ve anlaşılır bir gezinme sağlaması.

·       İhtiyaçların ve sorunların en iyi şekilde anlaşılması.

·       Sorunlar için çözümler ve farklılık için yeni yollar bulunması.

·       Hızlı yüklenen ve iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan siteler/uygulamalar.

·      Kullanıcıların her bilgiye kolayca ulaşabilmesi.

UI ve UX: İlişki ve Farkları

Bir uygulama ya da sitenin arayüzü tasarımı, kullanıcının deneyimini doğrudan etkileyeceğinden, UI ve UX birbirleriyle ilişkilidir. Kullanıcı arayüzü (UI) kullanıcının rahat ve anlaşılır bir şekilde hizmet almasını sağlarken UX, doğabilecek sorunları ve ihtiyaçları da hesaba katmalıdır. Böylece UI daha görünür, somut bir yere sahipken UX, görünenin ardındakini de incelikleriyle düşünmelidir. Bundan dolayı daha soyuttur. Başarılı bir ürün tasarımından beklenen, iyi bir UI ve UX tasarımıdır. 

UI ve UX

Örneğin yukarıdaki görselde 2 sos şişesi gösterilmiştir. UI açısından bakacak olursak, şişenin tasarımı güzel ve kullanımı basittir. Kapak açılır, sos dökülür, şişenin görünümü ve etiket tasarımı da gayet iyidir ancak UX, konuyu daha soyut noktalarıyla derinlemesine inceleyecek ve kullanıcı deneyimi için en iyisini düşünecektir. 2. Görselde kapağın altta oluşu daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar çünkü sos daha rahat dökülür ve sıçramaz. Böylece 1. Görselde çalkalamak zorunda olacağımız sos kabını 2. görselde kolaylıkla kullanabileceğiz. UX, tasarım ve basitliğe ek olarak kullanıcının ihtiyaçlarını farklı açılardan ön planda tutarak geliştirmeler yapar. Ortak ve farklı yönlerine rağmen, UI ve UX birbirlerinin tamamlayıcısıdır.

UI ve UX Nasıl Ölçülür?

Kullanılabilirlik Testleri: Kullanılabilirlik testleri, gerçek kullanıcıların bir ürünü veya web sitesini kullanırken yaşadıkları deneyimi ölçmek için kullanılır. Bu testler genellikle gözlemleme, anketler ve röportajlar yoluyla gerçekleştirilir.

A/B Testleri: A/B testleri, kullanıcıların farklı tasarım veya özellik varyasyonları arasındaki tercihlerini ölçmek için kullanılır. Bu, belirli bir süre boyunca iki veya daha fazla farklı tasarım veya özellik setini karşılaştırarak yapılır.

Kullanıcı Geri Bildirim Araçları: Kullanıcı geri bildirim araçları, kullanıcıların ürün veya web sitesi hakkında geri bildirim vermesini sağlar. Anket formları, yorum kutuları, derecelendirme sistemleri gibi çeşitli araçlarla gerçekleştirilebilir.

Göz Takibi Araçları: Göz takibi araçları, kullanıcıların bir ekran veya web sitesi üzerindeki göz hareketlerini izleyerek kullanıcıların dikkatlerini nereye yoğunlaştırdığını anlamak için kullanılır. Bu, kullanıcı arayüzü öğelerinin ve düzenlerinin etkinliğini değerlendirmeye yardımcı olabilir.

Isı Haritaları ve Analiz Araçları: Çeşitli analiz araçlarına ek olarak ısı haritaları, kullanıcıların bir web sitesindeki etkileşimlerini ve davranışlarını ölçmek için kullanılır. Bu araçlar, kullanıcıların bir web sitesinde hangi sayfaları ziyaret ettikleri, ne kadar süre kaldıkları, hangi işlemleri gerçekleştirdikleri, en çok tıklamayı nerede gerçekleştirdikleri gibi verileri sağlar.

Prototipleme Araçları: Prototipleme araçları, tasarımcıların ve geliştiricilerin bir ürünün veya web sitesinin kullanıcı arayüzünü tasarlamalarına ve test etmelerine olanak tanır. Bu sayede tasarımların ve kullanıcı deneyiminin erken aşamalarda değerlendirilmesi sağlanır.

UX ve SEO

Kullanıcı deneyimi (UX) SEO’nun vazgeçilmez unsurlarından biridir. Sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına oluşturacağınız stratejide site hızı, dönüşüm oranı, tıklama ve çıkma oranları gibi dikkat etmeniz gereken birçok faktör mevcuttur. Sitenizin mevcut performansını görmek ve Google aramalarında bir hata varsa düzeltmek için belirli analiz araçları kullanabilirsiniz. Search Console ve Google Analytics bu analiz araçlarına örnektir. Böylece iç ve dış SEO çalışmalarınızı yürütürken ve kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek için çeşitli optimizasyonlar yaparken bu analiz araçlarından faydalanmanız mümkündür. 

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp