Skip links
WebP ve WebM

WebP ve WebM Nedir? Nasıl Kullanılır?

WebP ve WebM Nedir?

Web sitelerine kaliteli içerikler üretilirken metinlere ek olarak kullanılan medyalar mevcuttur. Sitelerin yüklenme hızlarını etkilemeden kullanıcılara iyi bir deneyim sağlaması istenilen bu medyalar için çeşitli sıkıştırma programları kullanılıyor. Google, 2010 yılında 2 yeni medya formatını duyurarak web sitelerini medya boyutu endişesinden kurtardı. Görseller için kullanılan WebP ve videolar için kullanılan WebM, kaliteden ödün vermeden boyut küçülterek sayfa hızını optimize eder.

İnternet ortamında JPEG formatıyla yer alan görseller, sayısı arttıkça sayfa yüklenme hızını etkileyebilen bir unsur haline geliyor. Özellikle E-ticaret siteleri gibi çok görsel kullanılan alanlarda bu görsellerin daha az boyutla yer alması site hızı açısından büyük bir önem arz ediyor.

WebP Nedir?

JPEG, PNG ve GIF gibi seçeneklere göre daha küçük boyutta yer alarak daha hızlı yüklenen WebP, her tür resme uygulanabilir. Google’ın kendi ürünlerinde ve Google Play Store gibi alanlarda da kullanılır. 

WebP Dezavantajı Nedir?

 WebP’nin dezavantajı, son dönemlerde kullanımı artsa ve birçok popüler tarayıcı tarafından kabul edilse de Safari ve Internet Explorer (Edge destekler) tarafından desteklenmemesidir.

WebP

Kayıpsız Sıkıştırma (WebP Lossles)

Kayıpsız sıkıştırma, görsel sıkıştıktan ve boyutu küçüldükten sonra bir kayıp yani görüntüde bozulma olmayacağı anlamına gelir. Aynı zamanda PNG dosyalarının kayıpsız sıkıştırmalarına göre %26 daha küçük boyutlara ulaşabilir. Bu işlemden sonra görselinizin her pikseli aynı kalır.

WebP loseless

Kayıplı Sıkıştırma (WebP Lossy)

Görsellerin piksellerinde eksilme olur ancak yine de kullanıcıları rahatsız edecek bir boyutta değildir. Kayıpsız sıkıştırmanın PNG dosyasına oranla %26 daha çok küçültmesindeki gibi, kayıplı sıkıştırma da JPEG ile karşılaştırıldığında yaklaşık bu oranı ve daha fazlasını (%25-%34) verir. Yani diğer dosya boyutlarına göre çok daha küçük ve iyi kalitededirler. WebP Lossy’de Dosya boyutları kayıpsız sıkıştırmaya göre daha çok düşer.

WebP lossy

WebP Nasıl Kullanılır?

Görselleri tarayıcılara göre kullanabilrisiniz. Kullanıcı eğer Safari kullanıyorsa sunucunuz kullanıcıya PNG veya JPEG görselleri göndecektir. Diğer tarayıcılar WebP görsellerini desteklediğinden bunları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda WordPress’te WebP kullanmak için “Eklentiler” bölümüne göz atabilirsiniz. 

WebM Nedir?

Google’ın aynı etkinlikte tanıttığı bir diğer teknoloji, WebM’dir. WebP görselleri desteklerken, WebM video ve ses formatları için geliştirilmiştir. Aynı zamanda multimedyalar için MP4 formatına da bir alternatif olarak sunulmuştur. Medya dosyalarını sıkıştırarak sunucu yükünü hafifletir ve bu sebepten sayfa yüklenmesinde ortaya çıkabilecek yavaşlamaları engeller. 

WebM

WebM, lisans ücreti olmayan (Açık kaynak kodlu) bir medya formatıdır. Dosya açılması için çok az zaman ve bilgisayar yükü gerektireceğinden kullanımı oldukça kolaydır. Hemen hemen her cihazda kullanılabilir kaliteli bir medya kullanımı imkânı sunar. Wilfdorm’un FlixWebM olarak adlandırılan uygulamasıyla kolayca WebM dosyaları oluşturulabilir. Aynı zamanda bu uygulama sayesinde herhangi bir WebM dosyasının görüntülenmesini de sağlayabilirsiniz.

Google’ın üzerinde durduğu sayfa hızı, kullanıcılar ve web sitesi sahipleri açısından oldukça önemlidir. Kaliteli bir dosya ne kadar az boyutla sunulabiliyorsa o kadar azını kullanmakta fayda vardır. WebM, hem kaliteden ödün vermeden kullanımı hem de sunucu yükünüzü azaltması açısından oldukça kullanışlıdır.

Neden WebM Kullanılmalı?

Görsel ve işitsel dosya formatlarının site hızına etkisinin optimize etmek için kullanılmakla birlikte, genel dosya boyutlarından ciddi oranda tasarruf yapılmasını amaçlar.

Görsel ve işitsel dosya formatlarının yüksek boyutlarda sunulması site hızı için olumsuzdur. WebM bu konuda kaliteli bir içeriği sunarken boyutundan tasarruf ederek öne çıkar. Temel olarak web kullanımına göre tasarlanan WebM’de kullanılan VP8 ve VP9 kodekleri, medya dosyalarını çok fazla sıkıştıracak ve disk boyutunu azaltacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tasarımın avantajı olarak işlem gücünden bağımsız birçok cihazda kaliteli bir video akış imkânı sunulur.

WebM Dezavantajları Nelerdir?

Yıllardır piyasada olan MP4 birçok cihazın desteklediği bir formattır. MP4, daha büyük dosya boyutları, işlem gücü ve lisanslama gerektirirken WebM daha az işlem gücü gerektiren, ücretsiz bir formattır. Bundan dolayı Google, WebM video formatının temelinde Web kullanımının olduğunu özellikle belirtir. Bu nedenle WebM’nin Web’de desteklenme seviyesine bakmak önemlidir. WebP desteklemeyen tarayıcılar Safari ve Internet Explorer’dı. WebM söz konusu olduğunda da Internet Explorer, Opera, Safari gibi tarayıcılarda bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Bu tarayıcıları kullanan kullanıcılara dosyaları farklı formlarda iletmeniz gerekebilir.

WebM ve SEO ilişkisi

Google’ın da bu konuda birçok yenilik ile belirttiği üzere sayfa hızı kullanıcılar açısından çok önemli bir unsur. 3 Mb’tan büyük dosyaların sayfa hızı açısından sorun teşkil ettiği biliniyor. Sayfanın açılma hızı “Hemen Çıkma Oranı” gibi birçok şeyde etkili. SEO çalışmalarınızı yaparken dikkat edeceğiniz sayfa hızı optimizasyonunuzu WebM ve WebP ile geliştirebilirsiniz Ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatarak sitenizi en az sunucu yükü ve kaliteli medyalar ile zenginleştirmeniz mümkün. 

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp