Yandex Webmaster Tools Nedir?
İçindekiler
Site sahipleri, SEO uzmanları tarafından arama motoru üzerindeki analizleri inceleyen; robots.tct, sitemap.xml gibi dosyaları ekleyen Yandex Webmaster Tools, ücretsiz ve güçlü bir web geliştirme aracıdır. YWT, sunduğu hizmet opsiyonlarıyla SEO analizlerinizi geliştirir ve sitenizin kısa sürede arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer almasını sağlar. Sıralamanızın değişikliği, sitenizin trafiğini değiştirir, potansiyel müşteri imkânınızı arttırır ve hedef kitleniz için de güvenilir bir imaj oluşturur. Bu içeriğimde, Yandex Webmaster Tools özelliklerinden bahsedecek ve nasıl kaydolacağınızı anlatacağım.
Yandex Webmaster Tools Özellikleri Nelerdir?
- Ücretsizdir: Aşağıdaki özellikler için hiçbir fiyatlandırma bulunmuyor.
- Site İçi Analiz: Web sitenizin içeriği, sayfa hızı, indekslenme durumu ve daha fazlası hakkında detaylı analiz yapabilirsiniz. Çünkü Webmaster Tools, size sitenizin performansını inceleme ve geliştirme imkânı sunar.
- Site Yapısını Görüntüleme: Bu geliştirme aracı sayesinde dizin ve alt dizinlerinizi hiyerarşik bir sırayla görebilirsiniz.
- Sayfa Kalitesini Ölçme ve Karşılaştırma: YWT, sitenizin kalitesini ölçerek rakip sitelerin kalitesiyle karşılaştırma imkânı tanır.
- URL İndekslemesi: Hangi URL’lerin Yandex tarafından indekslendiğini ve indekslenmediğini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca öncelikli olarak indekslenmesini istediğiniz sayfaları belirleyebilirsiniz.
- Arama Trafik Analizi: Hangi anahtar kelimelerin sitenize trafik sağladığını bilerek, Yandex’ten gelen organik trafiğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Site Haritası Oluşturma: Web sitenizin XML site haritasını oluşturabilir ve Yandex’e sunabilirsiniz. Bu, sitenizin indekslenmesini kolaylaştırabilir.
- Hata İzleme: Web sitenizdeki hataları, özellikle HTTP hatalarını izleyebilir ve düzeltebilirsiniz. Yandex’in sitenizde meydana gelebilecek olası sorunlar hakkında size bildirdiği uyarıları inceleyebilirsiniz.
- Bağlantı Analizi: Sitelerinizin dış bağlantılarını inceleyebilir ve hangi sitelerin sizi bağladığını görebilirsiniz. Bu, backlink profili analizi için önemlidir.
- Mobil Uyumluluk: Web sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol edebilir ve geliştirebilirsiniz. Çünkü günümüzde siteler birçok farklı kaynaktan görüntüleniyor ve uyumluluk testleri oldukça önemli.
Yandex Webmaster Tools Kaydı Nasıl Yapılır?
Site eklemenin 3 yöntemi var, bunlar:
1- DNS Kaydı
2- HTML Dosyası
3- HTML Meta Tag
Yandex hesabınız varsa, direkt olarak Yandex Webmaster Tools‘a geçiş yapabilirsiniz. Hesabınız yoksa, öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Yandaki linkten hesap oluşturabilirsiniz: https://passport.yandex.com/registration
“+” İşareti ya da “add site” yazısı ekranınızda gözükecektir. İkisinden birine basarak site ekleme işlemine geçin.
Öncelikle sitemizin adını yazdıktan sonra, “Add” (Ekle) butonunu kullanarak devam ediyoruz. Böylece karşımıza bir doğrulama ekranı çıkacak. İlk olarak göstereceğimiz kayıt yöntemi, DNS’tir.
1- DNS Kaydı
Diğer yöntemler daha çok tercih ediliyor fakat alternatif bir yöntem olarak DNS’ten de bahsedeceğim. Yukarıdaki adımdan sonra karşımıza çıkacak olan bu doğrulama ekranında “yandex-verification” yazan yerin yanındaki kodu kopyalayalım ve “Check” butonuna tıklayalım.
Kopyaladıktan sonra Hybrid Panel‘e geçiyoruz. Öncelikle alan adını seçtikten sonra DNS > DNS Listesi > TXT Kayıtları kısmından yeni bir TXT Kaydı ekliyoruz. Kayıt adı kısmına @ işareti ve bilgi kısmına kodu yapıştırdıktan sonra “Ekle” butonuna basıyoruz. Kodunuz eklendikten sonra Yandex Webmaster Tools sayfasına giderek “Check” butonuna tıklayalım. İşlem birkaç saat sürebilir. Ardından DNS kaydımız tamamlanmış olacaktır.
2- HTML Dosya Kaydı
Şimdi, yukarıda DNS kaydını yaparken kullandığımız panelde DNS record yerine “HTML File” butonunu seçiyoruz. Buradan sonra yapmamız gerekenler oldukça basit.
- HTML File butonunun altında içinde kodumuzun da yer aldığı bir link göreceğiz. Bu linkten dosyayı indirelim.
- İlk olarak dosyayı sitemizin kök dizinine (public_html)’e atıyoruz. (Sitenin kök dizinine FTP Bağlantısı ya da Hybrid Panel>Hosting Bilgilerim> cPanel Girişi üzerinden public_html dosyasına erişebiliriz.)
- “Check” butonuna basalım.
3- HTML Meta Etiketi Kaydı
- Doğrulama Ekranında Meta Tag butonunu seçiyoruz.
- Ekrandaki “meta name” ile başlayan kodu kopyalayalım ve devam edelim.
- WordPress kullanan siteler için: Öncelikle, admin paneline giriş yapalım.
- Görünüm> Tema Düzenleyici kısmından Tema Üst bölümü (header.php) kısmından ekleme işlemi gerçekleştirelim.
- “Dosyayı Güncelle” butonuna tıklayalım.
Sonuç olarak, oldukça avantajlı ve ücretsiz bir hizmet sağlayan Yandex’in kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bundan dolayı site optimizasyonlarınızı yalnız Google Chrome ile sınırlı tutmamız, eksiklere sebep olabilir. Yandex’te yapacağımız analizler sitemizin gelişimini sağlayacaktır. Böylece trafiğimizi arttıracak ve potansiyel müşteri kitlesi oluşturacaktır. Bundan dolayı Yandex Webmaster tools ile yapacağımız iyileştirmeler ve SEO çalışmaları oldukça önemlidir.