Skip links

Zararlı Backlinklere Son: Google Disavow Tool

Google Disavow Tool Nedir?

Daha önceki içeriklerimde Black Hat SEO çalışmalarından bahsetmiştim. Bu çalışmalar, kullanıcıların Google’ı manipüle etme amaçlı kullandığı teknik ve taktiklerden meydana gelirler. Bu içeriğimde öncelikle negatif SEO çalışmalarını ele alacağım. Daha sonra bu çalışmaları engellemenizi sağlayan Google Disavow Tool aracından bahsedeceğim.

Google Disavow Tool

İster istemez bazı Black Hat SEO taktiklerine takılmış olabilirsiniz. Örnek olarak, bildiğiniz üzere backlink almak, sitenizin görünürlüğü açısından oldukça önemlidir. Hal böyle olunca link kurnazlıkları devreye girer. Sitenize bilginiz dahilinde olmayan yönlendirmeler verilmiş olabilir. Bazı zararlı linkler, sitenizin yönlendirmelerini özellikle yetişkin içerikleri ya da yasadışı sitelere bağlayarak imajınızın zedelenmesini sağlar. Böylece sıralamanızı düşürmenizi hedeflerler. Google Disavow Tool, sitenizin zararlı linklerle bir bağlantısının olmadığını teyit ederek sizi çeşitli cezalandırmalardan kurtarır. Bu cezalar, arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) görünümünüzün -5, -10 hatta -100 lerde yer almasına kadar ilerleyebilir. Bundan dolayı backlink analizlerinizi düzenli bir şekilde yaparak yönlendirmelerinizi kontrol etmelisiniz. Sayfanızla ilgisi olmayan ya da zararlı URL’lerden yönlendirmeler gördüğünüzde bunu Google’a bildirmelisiniz. Bu noktada Google Disavow devreye girer ve bu içeriklerden sorumlu olmadığınızı bildirebilirsiniz. Böylece listeleme cezaları gibi birçok cezadan sıyrılarak arama motoru sıralamanıza gölge düşürmemiş olursunuz. Aynı zamanda sitenizi sağlıklı bir şekilde analiz ederek Google ile ilişkinizi güçlendirmenizi sağlar.

Backlink Analiz Araçları

Web sitenizde SEO çalışmalarını yürütebilmeniz ve linklerinizi inceleyebilmeniz için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar mevcut. Ücretli ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu araçlar ve detaylarını “Ücretli ve Ücretsiz SEO Programları” içeriğimde derledim. Hangi araçların hangi özellikler ile öne çıktığını merak ediyorsanız ve sitenizi Google için sağlıklı bir şekilde optimize etmek istiyorsanız, bu araçları derlediğim içeriğe göz atmanızda fayda var. Böylece ücretli sürümlerin ücretsiz yararlanabileceğiniz haklarını inceleyerek de siteniz için en uygun aracı bulabilirsiniz. Aynı zamanda Google Search Console ve Google Analytics 4 entegrasyonunda olduğu gibi bu araçları beraber kullanarak özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Backlink Kontrol Araçları

Backlink Analizi

Organik olarak alınan backlinkler siteniz açısından oldukça faydalıdır çünkü linkin yer aldığı sayfanın niteliği yani kalitesi sizin için verimlilik sağlayan bir unsurdur. Kalite önemlidir ancak sayfalar arasındaki içeriğin benzer ya da aynı olmasının da etkisi yadsınamaz. Kaliteli ancak sizinle alakasız bir sayfadan aldığınız backlink de şüpheli görünebilmektedir. Aynı zamanda çok fazla link çıkışı olan siteler de Google tarafından yapay bir trafik olarak algılanmaktadır.

• Anchor Text 

Anchor Text (Bağlantı Metni) genel olarak marka ismiyle uyuşmalıdır. Ya da belirli anahtar kelimeler içermelidir. MOZ’un derecelendirmelerinden DA ve PA spam skoru değerlendirmeleri geri bağlantınız olan siteler hakkında size bir fikir sunar.

• Dofollow (Takip Edilen Linkler):

Dofollow, yönlendirilen bağlantının arama motoru tarafından takip edilebilir olmasıdır. Bu linklerin otoritesi ve sıralama belirleyiciliğinde etkilidir. Arama motorları bu linkler sayesinde içerik ve link analizi yapar. SEO açısından dofollow bağlantılar bu sebeple daha önemli görülür.

• Nofollow (Takip Edilemeyen Linkler)

Nofollow, yönlendirilen bağlantının takip edilememesini sağlar. Bu bağlantılar, arama motorlarının belli içerikleri dikkate almamasını sağlar. “Neden kullanılsın ki, her içeriğin takip edilebilir olması daha doğru değil mi?” şeklinde bir soru sorabilirsiniz. Bazı içerikler birbiriyle aynı olabilir ve kopya içerik, kendini tekrarlama gibi anlaşılmaması için kullanılıyor olabilir. Ya da sitenizdeki her içeriği ön planda tutmak istemeyebilir, bazılarının görünürlüğünü değiştirebilirsiniz. Nofollow, bağlantının SEO değerini azaltsa da web sitenizin kötü amaçlı bağlantılardan korunabilmesini de sağlar.

Nofollow ve dofollow bağlantıları belirlemek için HTML’de “rel” özelliği kullanılır. Örneğin:

  • Dofollow bağlantı: <a href=”https://www.example.com” rel=”dofollow”>Örnek Bağlantı</a>
  • Nofollow bağlantı: <a href=”https://www.example.com” rel=”nofollow”>Örnek Bağlantı</a>
Nofollow ve Dofollow Backlink

Alexa İstatistikleri 

Alexa site trafiği ve bağlantıları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlasa da doğrudan zararlı link tespit araçlarından değildir. Alexa’nın bu süreçte sunduğu bazı özellikler:

1- Trafik İzleme:

Gelen organik trafiklerinizin dışında zararlı trafikleri fark etmenizi sağlar. Ani değişimlerde oluşmuş olabilecek güvenlik sorunları hakkında bilgi verir.

2- Rakip Analizi:

Rakiplerinizin performansları hakkında bilgi sahibi olmanız birçok alanda işinize yarayabilir. Bunlardan biri de konumuz olan zararlı linklerdir. Rakiplerinizin kötü niyetli link inşa etmesi gibi kullanılabilecek taktikleri performanslarından değerlendirebilirsiniz.

3- Anahtar Kelime ve Teknik Analiz:

Anahtar kelime sıralamanızda oluşan değişimler zararlı backlinklerden kaynaklanabilir. Alexa bunları fark etmenize olanak tanır. Teknik analizler, güvenirlik ve teknik performansınızı ölçerek sitenizin güvenliğini sağlar.

Zararlı Backlinklerden Kaçınmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Web sitenizi düzenli olarak tarayın.
  • Güvenlik eklentileriniz ve yazılımlarınızı güncel tutun.
  • Web sitenizdeki kötü amaçlı bağlantıların tespitini yapın ve arama motorlarına raporlayın.
  • Google Disavow ile zararlı backlinkleri reddedin. 

Google Disavow Tool ile Zararlı Backlinkleri Engellemek

  • Zararlı linklerinizi engellemek için uygulamanız gereken ilk adım, bu linkleri “.txt” uzantılı bir metin dosyasında toplamanızdır.
  • “.txt” dosyasında toplanan bağlantıları Google Disavow Tool aracına yükleyin.
  • Bu sayede bağlantılarınız Google’a bildirilecek ve reddetme işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.
  • Domain eklemek, sayfa değil site bazlı bir reddetme sağlayacağından işinizi garantiye almanızı sağlayacaktır. Böylece bu alan adıyla çıkan tüm bağlantıları reddetmiş olacaksınız.
  • Bunun için yapmanız gereken domain: ekinden sonra zararlı linkin olduğu sitenin adresini eklemenizdir. Çıkmış ve çıkabilecek olan bağlantıları reddetmenizi sağlar.

Disavow Link Tool, oldukça pratik bir şekilde zararlı bağlantılarınızı temizleyecektir. Bu sayede elinizde olmayan nedenlerden dolayı Google’ın yaptırımlarına maruz kalmayacaksınız. Web siteniz güvenli, güncel ve sağlıklı bir profil oluşturacak. Bu nedenle sık sık backlinklerinizi kontrol ederek oluşabilecek sorunları erkenden çözmeye çalışın. Bir yığın haline gelen backlinkleri temizlemek daha zor olacaktır. Sitenizi teknik ve güvenlik açısından güncel olarak optimize etmeniz, SERP’te sıralamanızı koruyacak ve güvenirliğinizi sarsmayacaktır.

Google Disavow Dosyası Eklemek

Mülk seçmek
  • Google Search Console içerisinde Google Disavow Tool’a erişmek için bu linke tıklayın.
  • Mülk seç bölümünden web sitenizi seçin
  • “Reddedilen Listesi Yükle” seçeneğinden .txt dosyasını yüklediğinizde “Reddedilen bağlantılar listesi gönderildi” yazısını ekranınızda belirecektir.

Yorumunuz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

  1. SWOT Analizi Nedir: SEO için SWOT Analizi – Segnet Web Tasarım ve SEO Danışmanlığı
    Permalink
  2. Tıklama Oranı (CTR) Nedir? SEO Etkileri Nelerdir? – Segnet Web Tasarım ve SEO Danışmanlığı
    Permalink
En kaliteli web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Teklif Al
Hemen Ara
WhatsApp